dinsdag 2 oktober 2012

Naaldvilten

Zoals afgesproken de vorige keer in Hasselt, zal ik op de volgende Knappe Knoopjes bijeenkomst uitleg geven over naaldvilten (ook wel prikvilten of droogvilten genoemd).

Je kan allerlei figuren maken met naaldvilten. Deze pompoen en vliegenzwam heb ik bijvoorbeeld gevilt.


Wat heb je allemaal nodig?

Allereerst een viltnaald. Dit is een naald met kleine weerhaakjes. Door hiermee te prikken in de wol gaan de haartjes in elkaar klitten en vastzitten. Je kan de naald in een naaldhouder steken, dat doe ik, maar dat is niet noodzakelijk. Je kan dus even goed zonder houder werken. 

Daarnaast heb je natuurlijk wol nodig. Viltwol of lontwol. Je kan hiervoor synthetische viltwol gebruiken of echte wol. Echte wol is natuurlijk duurder. Naast de gekleurde wol, kan je ook nog vultwol (of ander vulsel) gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld voor de pompoen en de vliegenzwam eerst een figuur gemaakt met (goedkopere) vulwol en daaromheen dan met de gekleurde wol geprikt.

Tenslotte heb je ook een ondergrond nodig, bijvoorbeeld een stuk mousse. Dat beschermt de naald tegen breken en beschermt je handen tegen prikken. 

De benodigdheden kan je vinden in De Banier en in sommige Veritas winkels. 

Voor wie dit wil, kan ik maandag wat materiaal meebrengen om te gebruiken. Daarvoor vraag ik dan een vergoeding van 2 euro (wol + viltnaald). De ondergrond breng je zelf mee. Dat kan ook een spons zijn, of een kussentje, als er maar in geprikt mag worden. Laat dan wel op voorhand iets weten zodat ik genoeg materiaal meebreng.
2 opmerkingen:

 1. Hoe jammer, ik ga er niet bij kunnen zijn maandag. 'k heb hier nochtans alle materiaal in huis om dit te leren :-(
  Veel plezier aan iedereen, 'k ben benieuwd om jullie creaties hier op het blog te kunnen bewonderen.
  liefs
  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaaaa! ik kom! en ga eens proberen naaldvilten

  BeantwoordenVerwijderen